coaching voor ouders

Blijf via e-mail op de hoogte van nieuwe blogs

Coaching voor ouders van kinderen met autisme of ADHD

Coaching voor ouders van kinderen met autisme of ADHD gaat niet over wat je moet doen als opvoeder, maar over wie jij bent als ouder. Want als je een kind hebt met autisme of ADHD vraagt dat veel van jou als ouder. Je hebt te maken met permanente druk en stress en daardoor kun je je behoorlijk overbelast voelen. En soms word je overspoeld door verdriet, wanhoop of boosheid.


Ken je deze gedachtes?

  • Als mijn kind straks maar niet wéér een woedeaanval krijgt.
  • Hoe moet dat nou later, als ik er niet meer ben?
  • Pff, wat nou weer? Ik wil gewoon even rustig zitten en niet met mijn kind bezig zijn.
  • Had ik maar een ‘normaal’ gezin.
  • Alleen ik kan goed voor mijn kind zorgen, want ik begrijp hem of haar het beste.
  • Ik loop de hele dag op eieren, ik ben continu bezig om ruzie te voorkomen.

Meer dan 60% van de ouders van kinderen met autisme en/of ADHD voelt zich ernstig overbelast. Hoe zit dat bij jou? Doe de zelftest overbelasting mantelzorger.


Met welke coachvragen kun je bij mij terecht?

  • Ik heb behoefte aan meer tijd en ruimte voor mezelf, hoe organiseer ik dat?
  • Wat kan ik doen om rustig te blijven in stressvolle situaties?
  • Hoe kan ik beter omgaan met mijn zorgen over de toekomst?
  • Op welke manier zorg ik goed voor mijn kind, zonder mezelf te verwaarlozen?
  • Hoe combineer ik mijn betaalde baan met mijn zorgtaken?
  • Ik wil de zorg af en toe uit handen geven, hoe doe ik dat?
  • Hoe ga ik om met mijn verdriet over de beperking van mijn kind?
  • Wat kan ik doen om mijn energieniveau weer op peil te krijgen?

Vrijblijvend kennismaken

Neem contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking. We kijken wat je nodig hebt en of ik je verder kan helpen. Is dat het geval? Dan krijg je van mij een persoonlijk voorstel. Hierin staat wat je kunt verwachten en wat jouw investering is (tijd, geld, inzet). Pas dan beslis je.

Neem contact op

Hoe ziet coaching voor ouders eruit?

Helaas kun je niets veranderen aan de diagnose van je kind. Gelukkig kun je wel veel doen om beter voor jezelf te zorgen. Ik werk volgens een theoretisch model dat Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) genoemd wordt. De theorie is wetenschappelijk onderbouwd en bewezen effectief. De therapie dankt zijn naam aan twee belangrijke pijlers:

  • Accepteer datgene in je leven dat je niet onder controle hebt of waar je geen invloed op kunt uitoefenen
  • Committeer of verbind je ertoe datgene te doen wat je leven beter maakt

Het doel van ACT is om een rijk en zinvol leven te creëren en tegelijkertijd effectief om te gaan met de pijn die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt. Hoe? Aan de ene kant door het aanleren van psychische vaardigheden die je helpen effectiever om te gaan met je pijn, verdriet, zorgen, wrok, boosheid et cetera. Aan de andere kant door duidelijk te krijgen wat écht belangrijk voor je is. En deze kennis te gebruiken als een soort kompas voor hoe je je leven leidt en welke keuzes je maakt.


Samen in gesprek

We starten met een kosteloos kennismakingsgesprek. Klikt het en denken we allebei dat ik je kan helpen? Dan gaan we samen aan de slag. Face to face, bij mij op kantoor in Nijmegen of online.

Zelf aan het werk

Na ieder gesprek stuur je mij een reflectieverslag. Via e-mail krijg je extra oefeningen voor thuis. Met deze oefeningen leer je vaardigheden om beter met gedachten en gevoelens om te gaan.

Investering in tijd en geld

Ik bied exclusieve en intensieve één op één coaching. Geen quick fixes dus. Een gemiddeld traject duurt tussen de vier en zes maanden en bestaat uit acht gesprekken die om de twee à drie weken plaatsvinden. Een sessie duurt anderhalf uur en na afloop geef ik je oefeningen mee voor thuis.

Een sessie van 90 minuten kost €160 inclusief btw als je het zelf bekostigt. Betaalt je baas? Dan geldt een hoger zakelijk tarief.

Coaching wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. De meeste werkgevers hebben echter een budget voor duurzame inzetbaarheid, persoonlijke ontwikkeling, opleiding of verzuimpreventie. Zeker wanneer je te maken hebt met (dreigende) burn-out, langdurig ziekteverzuim of een re-integratietraject werken organisaties graag mee in het kader van Wet verbetering poortwachter. Een andere optie is een subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor gezinnen die te maken hebben met levend verlies. Alle mogelijkheden voor vergoeding heb ik voor je op een rij gezet.

Neem contact op Bekijk referenties