Blijf via e-mail op de hoogte van nieuwe blogs

4 oorzaken van stress bij ouders van kinderen met gedragsproblemen

Wist je dat meer dan de helft van de ouders van kinderen met ADHD, Asperger, ADD, CD of aanverwante diagnoses zich overbelast voelt in de combinatie zorg en werk? Ze hebben last van een sterk verhoogd stressniveau. En daardoor een groter risico op burn-out, depressie, verslaving en chronische ziektes. In deze blog beschrijf ik de vier grootste veroorzakers van deze stress. En aan het eind van het artikel een opsteker. Maar eerst de vier stressfactoren. Komen ze:

1 Emoties zijn besmettelijk

Ken je dat? Dat je na een gesprek met iemand vrolijk bent. Of juist somber. Zonder dat je precies kunt zeggen waar dat door komt. Grote kans dat je bent beïnvloed door de emoties van je gesprekspartner. Want wij mensen pikken – bewust of onbewust – feilloos de stemming van anderen op. In de psychologie noemen ze dat emotionele besmetting. Het aanvoelen van emoties en stemmingen behoort tot onze biologische standaarduitrusting. En al helemaal als het onze kinderen betreft. En daar zit ie dus, deze stressoorzaak. Want veel kinderen met gedragsproblemen vinden het moeilijk hun gevoelens onder controle te houden. Ze worden overspoeld door emoties en reageren er heftig op. Bijvoorbeeld door hevige angst, weglopen of juist agressief gedrag. En dat heeft dus invloed op jouw emoties. Is je kind gespannen? Dan voel jij die spanning ook. Is je kind verdrietig? Dat maakt jou ook verdrietig. En is je kind boos en gefrustreerd? Dan roept dat bij jou ook woede en irritatie op.

2 Je leven staat op zijn kop

Als bij je kind een gedragsstoornis wordt vastgesteld, dan staat je hele leven op zijn kop. Dat begint al met het krijgen van de juiste hulp. Je kind heeft vaak verschillende problemen, problemen op school, taalproblemen, aandachts- en spanningsklachten, agressieproblemen, noem maar op. Dus heb je hulp nodig van verschillende professionals, die dan ook nog eens samen moeten werken. Het krijgen van de juiste hulp én het managen ervan betekent voor veel ouders vaak stress.
Iets anders wat je leven op zijn kop zet is dat je afscheid moet nemen van je toekomstdromen. Dat je je plannen moet bijstellen. Niet alleen de plannen en dromen die je stiekem voor je kind in gedachten had. Maar ook je eigen plannen en toekomstbeelden. Praktische dingen, zoals de manier waarop je je vakanties doorbrengt of hoe je een verjaardag viert. Maar ook grote, veelomvattende toekomstbeelden. Zo is het de vraag of je ouderlijke, zorgende rol ooit uitgespeeld zal zijn.

3 De ‘gewone’ manier van opvoeden volstaat niet

Dat wat je geleerd hebt over opvoeden – van je eigen ouders of van de mensen op je heen – volstaat vaak niet bij kinderen met gedragsproblemen. Want wat doe je als je kind zegt dat het dood wil? Hoe reageer je als je kind een woedeaanval krijgt en het servies door de kamer smijt? Wat doe je als hij je uitscheldt voor rotte vis? En wat zeg je tegen een kind dat zichzelf snijdt? Dat zijn geen ‘normale’ opvoedingsvraagstukken. Niet gek dus als je niet weet hoe je daar op een effectieve manier op moet reageren.

4 De problemen van je kind hebben een negatieve invloed op je relaties

Zo beïnvloeden de gedragsproblemen van je kind de relatie die je met hem hebt. Want ook al weet je dat het negatieve gedrag onmacht is en geen onwil, soms heb je het gewoon even helemaal gehad met je kind. En voel je je daar vervolgens weer schuldig over. Ook de relatie met je partner staat vaak onder druk, bijvoorbeeld omdat jullie het niet eens zijn over de juiste aanpak. De problemen roepen veel spanning op, bij iedereen in huis. Zo hebben broertjes en zusjes vaak het gevoel dat ze op eieren moeten lopen om een uitbarsting te voorkomen.
Maar niet alleen de relaties binnen het gezin worden beïnvloed. De problemen van je kind hebben vaak ook invloed op relaties met vrienden en familie. Veel ouders blijven liever thuis, zodat ze zoveel mogelijk routine en veiligheid kunnen bieden aan hun kind. Of omdat ze liever niet geconfronteerd worden met onbegrip of oordelen. Je kent ze ongetwijfeld, die goedbedoelde opmerkingen als: “nou, als het mijn kind was dan …”.

Als je bovenstaande eens goed tot je door laat dringen, dan is het dus niet gek dat veel ouders last hebben van stress en burn-outklachten. Want dit is wat er gebeurt in gezinnen waar een kind is met gedragsproblemen. Bij alle gezinnen. Niet alleen in ‘probleemgezinnen’,  ook bij hele normale, stabiele, liefdevolle gezinnen.

Maar … ik had je ook nog een opsteker beloofd. Het is namelijk niet alleen kommer en kwel, een kind met gedragsproblemen. Zeker niet zelfs. Want uit onderzoek blijkt dat veel ouders een positieve mentale omslag kunnen maken. Na verloop van tijd kunnen ze de bijzonderheden van hun kind zien én waarderen. Komen ze er achter wat ze echt belangrijk vinden in het leven. Stellen ze andere prioriteiten. Zijn relaties verdiept en andere juist beëindigd. Waarderen ze het leven meer dan voorheen. Kortom, hebben ze het gevoel dat hun leven positief veranderd is.

Doet mij denken aan de Japanse kunstvorm Kintsugi, waarin je gebroken porselein repareert met een mengsel van lijm en goudpoeder. Kintsugi maakt het gebroken voorwerp mooier dan het was, het geeft het voorwerp nieuw leven. Net zoals waardevolle levenslessen je leven kunnen herstellen en verrijken.

PS. Speciaal voor ouders van kinderen met gedragsproblemen heb ik een online programma gemaakt met videolessen, oefeningen en geleide meditaties. Je leert wat je kunt doen om spanning te verminderen, hoe je effectiever om kunt gaan met je emoties en hoe je rustig blijft in stressvolle situaties.  Klik hier voor een gratis voorproefje.

PS. PS. Wil je weten wat je kunt doen om erachter te komen wat voor jou echt belangrijk is? En wat je kunt doen om beter om te gaan met de pijn die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt? Dan is dit één van de manieren waarop ik je kan helpen. klik hier

Over Esther

Ik coach mensen met stress en burn-outklachten of gevoelens van levend verlies, werkgerelateerd of als gevolg van privéomstandigheden. Ik help je een goed evenwicht te vinden tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor anderen.

Gratis kennismaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *