Gratis tips en oefeningen voor minder stress
Hieronder vind je een aantal tips en oefeningen die je gratis kunt downloaden. Je ontdekt
- hoe je met simpele technieken je stress vermindert
- op welke manier je tijd kunt vrijmaken voor jezelf
- hoe je je rust bewaart in acute, stressvolle situaties
- wat je kan helpen om pijnlijke emoties te verduren
Rustig blijven in stressvolle situaties
Je kind schreeuwt, scheldt, schopt, sluit zich op. Loopt weg, eet niet, gaat niet slapen. Ken je dit soort situaties? Acute stress bij je kind. En bij jou. Wat doe jij als dit gebeurt? Word je meegesleurd in de heftigheid? Schreeuw je terug, smijt je met deuren of deel je misschien zelfs een klap uit? Natuurlijk weet je dat je daarmee alleen maar meer olie op het vuur gooit. Dat het belangrijk is om rustig te blijven. Maar ga er maar aan staan, rustig blijven in dit soort situaties.
Toch kun je het leren. Hoe je boven de situatie uit kunt stijgen en het perspectief kunt bewaren. En hoe je de informatie die je dan krijgt kunt gebruiken om datgene te doen wat op dat moment het meest effectief is. Hieronder vind je een eenvoudige mindfulnessoefening die je daarbij kan helpen. Doe hem iedere dag een keer, bij voorkeur als je merkt dat je vastzit in gedachten of gevoelens. Je zult merken dat hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het je afgaat. En naarmate je er vaardiger in wordt, lukt het je ook steeds vaker om het toe te passen in stressvolle situaties.
Eerste hulp bij stress
Als je overbelast bent is het belangrijk om je lichaam tot rust te brengen. Want eerst moet je lijf weer op de rit en dan volgt pas de rest. Daarom is de focus in de eerste plaats gericht op uitrusten en herstellen.
In deze Dagplanning vind je tips die je helpen om de balans tussen inspanning en ontspanning te herstellen. Tip: print hem uit en hang hem aan je koelkast of andere plek waar je hem regelmatig ziet. Dat helpt om nieuwe gewoontes aan te leren.
Bewuste keuzes maken
Goed zorgen voor jezelf. Dat klinkt simpel en vanzelfsprekend, maar in de praktijk blijkt het vaak heel lastig. Voor veel mensen is het namelijk veel makkelijker om goed voor anderen te zorgen. En ben je voor anderen veel aardiger, begripvoller en zorgzamer dan voor jezelf. En vooral als je een intensieve zorgtaak hebt, schiet dat zorgen voor jezelf er vaak bij in. Deels omdat je er de tijd en energie niet voor hebt. Maar vaak ook omdat het allerlei ongemakkelijke en pijnlijke emoties bij je oproept. Bijvoorbeeld omdat je het gevoel hebt dat je de ander tekort doet, jezelf egoïstisch vindt of een slechte ouder.
Vaak zijn de keuzes die je maakt gebaseerd op (onbewuste) aannames en overtuigingen. Over jouw overtuigingen over ‘hoe het hoort’. Over wat jij denkt dat er van je verwacht wordt. Onderstaande oefening kan je helpen bij het maken van bewuste keuzes. Keuzes op basis van jouw waarden, op wat voor jou op dit moment belangrijk is. Zonder dat je je daarbij teveel laat leiden door wat je over jezelf denkt en hoe je jezelf beoordeelt.
Ruimte maken voor je emoties
Verdriet, angst, woede… Pfft, je voelt het liever niet. Maar toch heb je er regelmatig last van.
Hoe ga jij daar mee om? Wat doe jij als je het gevoel hebt dat je emoties je overspoelen. Negeer je ze? Vecht je ertegen? Leid je jezelf af door hard te werken, tv te kijken of een fles wijn open te trekken?
Je weet dat dat niet helpt, dat het belangrijk is om je emoties toe te laten. Maar hoe doe je dat? Helaas, daar bestaat helaas geen magische formule of pijnstiller voor. De enige manier is leren hoe je ruimte maakt voor je pijn. Dat klinkt misschien wat vaag, maar het gaat om het toelaten, verduren en accepteren van je pijn.
Onderstaande meditatie helpt je ruimte te maken voor je pijnlijke emoties. Waardoor ze minder impact hebben op jouw leven. Want als je niet langer vecht tegen je emoties, ze onderdrukt of je er in verliest dan heb je je handen vrij. En kun je energie steken in de dingen die je leven de moeite waard maken.