coaching voor ouders

Blijf via e-mail op de hoogte van nieuwe blogs

Over Esther van Dinteren

Ik werd geboren in 1972 en groeide op in een dorp langs de Waal. De jongste uit een gezin van zes. Ik was een introvert kind, speelde graag met mijn poppenhuis en was vooral bezig dat huis mooier te maken. Ik las graag en veel. Ik was ook graag buiten. Hutten bouwen en buskruitje spelen met de kinderen uit de buurt.

Op mijn 18e vertrok ik naar Nijmegen om daar te gaan studeren. Na mijn studie werkte ik een paar jaar als communicatieadviseur. Ik ontmoette Jörgen, we trouwden en kregen drie kinderen. In 2005 begon ik voor mezelf en werkte ik als interimadviseur, -teamleider en -projectleider voor verschillende organisaties. En tussendoor woonde ik nog twee jaar in Maleisië. Sinds 2017 werk ik als coach.

In 2008, toen mijn oudste zoon vijf jaar was, werd bij hem de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en ADHD vastgesteld. Naast opvoeder werd ik daarmee ook mantelzorger. Een heel traject volgde: andere school, speciale kinderopvang en therapie die ons leerde hoe we beter met hem om konden gaan. Maar al die goede zorgen konden niet voorkomen dat eerst mijn man en daarna ikzelf een burn-out kreeg. Die burn-out was een heftige tijd, waarin ik moest leren afscheid te nemen van een aantal toekomstdromen, voor mijn zoon en voor mijzelf.

Nu, terugkijkend, heeft die burn-out me heel veel gebracht: ik heb geleerd om te gaan met mijn angst, pijn en verdriet. En ik heb kunnen kiezen voor wat écht belangrijk voor me is. Voor mij is dat meer rust, meer ruimte en meer aandacht. Van betekenis zijn, thuis en op mijn werk. Goed zorgen voor mezelf en de mensen waar ik van houd. Dat betekent naast werken en zorgen óók tijd voor mezelf, om te lummelen, te wandelen, plezier te hebben.

Gespecialiseerd in stress, burn-out en levend verlies

Als NOBCO gecertificeerd coach begeleid ik mensen met stress en burn-outklachten. Niet alleen werkgerelateerde stress, maar ook stress als gevolg van privéomstandigheden. Bijvoorbeeld omdat je ouder bent van een kind met een beperking, je chronische ziek bent of mantelzorg verleent aan een dierbare. Als moeder van een zoon met autisme en ADHD weet ik uit eigen ervaring hoe het is als naast je werk ook je thuissituatie stressvol is. In dit soort situaties heb je te maken met permanente druk en kun je je behoorlijk overbelast voelen. Bovendien is er ook vaak sprake van rouw en verlies, ook wel levend verlies genoemd.

Niet zweverig, wél bewezen effectief en wetenschappelijk onderbouwd

Ik werk volgens een theoretisch model dat Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) genoemd wordt. ACT is een vorm van cognitieve gedragstherapie. De theorie is wetenschappelijk onderbouwd en bewezen effectief. De therapie dankt zijn naam aan twee belangrijke pijlers:

  • Accepteer datgene in je leven dat je niet onder controle hebt of waar je geen invloed op kunt uitoefenen
  • Committeer je eraan datgene te doen wat je leven beter maakt

Het doel van ACT is om een rijk en zinvol leven te creëren en tegelijkertijd effectief om te gaan met de pijn die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt. Hoe? Door het aanleren van psychische vaardigheden die je helpen effectiever om te gaan met je piekergedachten, verdriet, zorgen, wrok, boosheid etcetera. En tegelijkertijd door duidelijk te krijgen wat écht belangrijk voor je is. En deze kennis te gebruiken als kompas voor hoe je je leven leidt en welke keuzes je maakt.

Deze aanpak combineer ik met de  CSR methode. CSR staat voor Chronische Stress Reversal: het terugdraaien en herstellen van de (ziekmakende) effecten van chronische stress. De CSR-Methode pakt stressklachten en burn-out psycho-biologisch aan. Dat betekent dat je wordt gecoacht op drie niveaus: lichaam, gedrag en psyche. Ook deze methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Hoe ziet een coachtraject eruit?

Een gemiddeld traject duurt zo’n vier maanden en bestaat uit acht gesprekken van anderhalf uur en bijbehorende opdrachten voor thuis. Afhankelijk van de coachvraag zijn dat er wat meer of minder.

Een sessie van 90 minuten kost €160 inclusief btw als je het zelf bekostigt. Betaalt je baas? Dan geldt een hoger zakelijk tarief.

Coaching wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. De meeste werkgevers hebben echter een budget voor duurzame inzetbaarheid, persoonlijke ontwikkeling, opleiding of verzuimpreventie. Zeker wanneer je te maken hebt met (dreigende) burn-out, langdurig ziekteverzuim of een re-integratietraject werken organisaties graag mee in het kader van Wet verbetering poortwachter. Een andere optie is een subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor gezinnen die te maken hebben met levend verlies. Alle mogelijkheden voor vergoeding heb ik voor je op een rij gezet.

Neem contact op Bekijk referenties


Studie en werk:

  • Post HBO opleiding Omgaan met verlies bij Land van rouw.
  • Post HBO opleiding tot coach practitioner bij de Alba Academie.
  • Cursus stresspreventie en -interventie volgens de CSR-Methode.
  • Workshop Rouw en rouwverwerking bij Phoenix Opleidingen.
  • Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
  • 20 jaar werkervaring in grote, complexe organisaties als communicatieadviseur, projectleider en procesmanager.
  • Lid van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) en de European Mentoring & Coaching Council (EMCC).
  • Aangesloten bij Samenwerkingsverband Autisme Gelderland

Publicaties/in de media:

Privé

  • Samen met Jörgen
  • Moeder van Willem, Douwe en Suus
  • Ondernemer sinds 2005
  • Gecertificeerd coach
  • Niets leuker dan met vrienden en een wijntje aan de keukentafel
  • Schatgraven in de kringloopwinkel
  • Wandelen met Bliss de hond

Een greep uit mijn opdrachtgevers