Je kind heeft woedeaanvallen, kan niet tegen prikkels, heeft last van slaapproblemen of vindt geen aansluiting bij leeftijdsgenoten. Misschien heeft je kind autisme, ADD, ADHD of PDD NOS. Of je kind is hoogsensitief, introvert of hoogbegaafd. Het maakt eigenlijk niet uit welke naam je het beestje geeft. Waar het om gaat is dat er ‘iets’ met je kind aan de hand is. Dat ‘iets’ uit zich in gedragsproblemen. En die gedragsproblemen leveren veel stress en verdriet op. Niet alleen bij je kind, maar ook bij jou als ouder. Daarom wil ik het in deze blog hebben over verdrietige ouders, over jouw stress en jouw verdriet. Want in alle zorg en aandacht voor je kind, ben je al snel geneigd je eigen gevoelens te negeren.
Onbegrepen verdriet
Er gebeurt nogal wat als het niet goed gaat met je kind. Als je kind geen ‘normale’ ontwikkeling doormaakt en ‘normale’ opvoedingstechnieken niet volstaan. Ben je ouder van zo’n kind, dan heb je te maken met rouw en verlies. Het proces dat je doormaakt is te vergelijken met het rouwproces na het overlijden van een dierbare. Maar de meeste mensen zien jouw verdriet niet als rouw. Daarom verwachten ze dat je het snel ‘verwerkt’. Dat je je aanpast aan de situatie. Soms zeggen ze dat je je er nu wel eens overheen mag zetten. Vaak heb je zelf ook niet in de gaten dat je een rouwproces doormaakt. Waardoor je je verdriet verkeerd inschat en het niet erkent.
Verdriet van ouder blijft een leven lang bestaan
Denk eens terug aan toen je je kind verwachtte? Waar droomde je van? Hoe stelde je je het leven met je kind voor? Welke stiekeme toekomstplannen had je voor je kind in gedachten? En ga dan weer even terug naar nu. Is dit leven met je kind het leven waar je van droomde? Dit leven, waarin je continu op zoek bent naar de juiste hulp voor je kind. Waarin je je afvraagt hoe het later moet, als jij er niet meer bent om voor je kind te zorgen? Ik vermoed dat jouw droom er anders uitzag. Want ook al houd je zielsveel van je kind, er zit een kloof tussen het kind waar je van droomde en het kind dat je hebt gekregen. En dat doet dus verdriet. Psychologen noemen deze rouw ‘chronische rouw’. Chronisch omdat je verdriet als ouder van een kind met een beperking of ontwikkelingsstoornis een leven lang blijft bestaan.
Vijf tips voor verdrietige ouders
Rouw gaat niet om verwerken van verdriet, maar om te leren leven met je verlies. Je moet je dus leren aanpassen aan dat wat je overkomen is. Dat vergt zogenaamde rouwarbeid: een zware fysieke en psychische belasting. De volgende tips helpen je verder:
- Verwacht niet dat je er op een bepaald moment ‘overheen’ bent. Het is normaal dat je je na geruime tijd nog regelmatig verdrietig voelt.
- Besef dat boosheid, agressie en schuldgevoelens normale reacties zijn. Ze horen bij ieder rouwproces.
- Bespreek je verdriet met de mensen om je heen zodat ze je beter begrijpen en de relatie niet verstoord wordt.
- Accepteer je kind, maar zijn beperkingen mag je best verwensen. Je emotionele belasting neemt af als je niet langer de druk voelt om de beperking te accepteren.
- Probeer jezelf – en je kind!- niet alleen te zien als ‘beperkt’, maar als iemand die met de beperking moet leven. De beperking is een belangrijk aspect van jezelf, maar niet je hele persoon.
Herken jij deze situatie?
Speciaal voor ouders van kinderen met een beperking organiseer ik een workshop over omgaan met levend verlies. In vier groepsbijeenkomsten met maximaal zes andere ouders ontdek je wat levend verlies voor jou betekent en hoe je effectiever om kunt gaan met het verdriet over de beperking van je kind. Zodat het minder impact op je heeft en je weer leert genieten van het leven.