Je hebt het gevoel alsof je continu ‘aan’ staat.
Je bent de hele dag bezig om te voorkomen dat je kind overprikkeld raakt.
Je leven bestaat uit werken en zorgen. Ruimte voor jezelf is er al tijden niet meer.
En héb je een keer tijd om iets voor jezelf te doen, dan heb je de energie niet voor.
Wat je wilt is rust. Meer energie. En meer ruimte voor jezelf.
Maar door je hectische gezinsleven lukt het je niet om dat te organiseren.
‘Meer rust, minder stress’ gaat over jou als ouder. Over wat jij doormaakt in de zorg voor je kind: jouw stress, frustraties en verdriet. Want de zorg voor je kind vraagt veel van jou, waardoor je je behoorlijk overbelast kunt voelen. Al je energie en aandacht gaat naar je kind en is er op gericht om hem of haar zo goed mogelijk te begeleiden. En in al die zorg voor je kind, ben je al snel geneigd je eigen gevoelens te negeren.
Maar ook al kun je meestal niets veranderen aan de diagnose van je kind, je kunt wél veel doen om beter voor jezelf te zorgen. En nee, dat is niet egoïstisch. Want je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt.
Ania: ‘Meer rust, minder stress’ hielp me alles in mijn hoofd op de juiste plek te zetten en het laat me nu de thuissituatie in een nieuwe perspectief zien. Ik vond in elke module veel herkenbare verhalen. Niet alles is na deze cursus meteen verbeterd, maar het is een goede basis om langzaam steeds meer rust en minder stress te hebben, door een beter inzicht in jezelf. Ik vond het echt belangrijk om elke module laten in mijn hoofd te laten bezinken en niet te snel alle oefeningen te doen. De cursus is een echte aanrader. Bedankt Esther!
Nadine: Jee, wat fijn om te ervaren dat ik niet de enige ben die het soms moeilijk vindt. De ervaringen van andere ouders zijn mooi beschreven en ook heel herkenbaar. Je merkt dat Esther zelf weet hoe het is om een kind met autisme te hebben.
Gerda: De thema’s van de training zijn zo herkenbaar, dat steeds maar ‘aan’ staan en bang zijn dat het weer mis gaat, daar heb ik het meeste last van. Natuurlijk is dat niet over na deze training, maar door de oefeningen lukt het me wel steeds beter om me er niet door te laten meeslepen.
George: De training raakt precies de kern. Het is logisch opgebouwd en de oefeningen sluiten goed aan en zijn makkelijk in te passen in het dagelijks leven. De mindfulnessoefeningen zijn fijn om naar te luisteren.
In de eerste week starten we met een paar praktische oefeningen om je stresssysteem tot rust te brengen.
Welke gevoelens en gedachten heb je over jouw probleem? En hoe belemmert jouw probleem je het leven te leiden dat je graag zou willen leiden?
Wat wil je doen met je tijd op deze planeet? Wat voor iemand wil je zijn? Welke kanten en kwaliteiten wil je verder ontwikkelen? Kortom waar doe je het allemaal voor?
We doen met zijn allen heel hard ons best om vervelende ervaringen uit de weg te gaan. Welke situaties vermijd jij? En hoe probeer jij de dingen onder controle te houden?
Door met wat meer afstand naar je piekergedachten te kijken leer je ze minder series te nemen en hebben ze minder impact.
Als je kind veel zorg en aandacht nodig heeft, is er vaak weinig ruimte voor je eigen stress, verlies en verdriet. Daar gaat het deze week over.
Je kind schreeuwt, scheldt of schopt. Hoe blijf je zelf rustig in zo’n situatie?
Deze module gaat niet alleen over aardiger of positiever over jezelf denken, maar vooral over aardige en positieve dingen voor jezelf doen.
In deze module gaat het over hoe je de voorgaande lessen vertaalt in doelen en hoe je die doelen weer opsplitst in specifieke acties.
Ik ben Esther van Dinteren. Naast NOBCO gecertificeerd coach ben ik moeder van een zoon met autisme en ADHD. Uit eigen ervaring weet ik dus hoe het is als naast je werk ook je thuissituatie stressvol is. Bovendien begeleid ik in mijn praktijk veel ouders van een kind waar ‘iets’ mee is, autisme, adhd, add, odd of een ander ontwikkelprobleem.
Ik werk met effectief bewezen methodes zoals Acceptatie en Commitment Therapie (ACT), mindfulness en de CSR methode. ‘CSR’ staat voor Chronische Stress Reversal: het terugdraaien en herstellen van de (ziekmakende) effecten van chronische stress.
Vraagt deelname veel tijd?
Ja, als je echt profijt wilt hebben van de training vraagt dat tijd. Want veranderingen in je gedrag ontstaan alleen als je daar tijd en energie in steekt. In het ideale geval neem je iedere dag een half uurtje de tijd. Dan kom je een heel eind. Maar je kunt het net zo intensief maken als je zelf wilt. Sommige oefeningen zijn ook vervlochten in je dag. En bovenal: ze zijn vaak zo fijn om te doen dat je er graag tijd voor zult nemen!
Voor wie is dit programma wel/niet bedoeld?
Misschien heeft je kind autisme, ADHD, ADD, ODD of een ander ontwikkelprobleem. Het maakt niet zoveel uit welke diagnose je kind heeft. Waar het om gaat is dat er ‘iets’ met je kind aan de hand is. En dat ‘iets’ levert veel stress en verdriet op. Bij je kind zelf, maar ook bij jou als ouder. Je hebt behoefte aan meer energie, rust en ruimte voor jezelf, maar door je hectische gezinsleven lukt het je niet om dat te organiseren. Als dat je vraag is, is dit programma ideaal voor jou.
Het vraagt wel van jou dat je in staat bent om te reflecteren op jezelf. Heb je behoefte aan intensief contact met iemand die met jou reflecteert, dan ben je meer geholpen met een 1 op 1 traject. Er wordt geen psychologische hulpverlening geboden. Als je twijfelt of het programma geschikt voor je is, neem dan even contact op.