Blijf via e-mail op de hoogte van nieuwe blogs

Zware zorgtaak combineren met werk

Dagelijks kom ik ze tegen in mijn praktijk. Ouders die de zware zorgtaak voor hun kind steeds moeilijker kunnen combineren met hun werk. Ze vertellen over hoe hun dag eruit ziet. Als ze ’s avonds thuiskomen uit hun werk begint hun tweede baan: de verzorging en begeleiding van hun kind. Weekenden en vakanties zijn geen momenten om op te laden, vaak zijn ze intensiever dan een werkdag op kantoor. Vrije dagen gaan op aan therapie voor hun kind of aan de administratieve rompslomp die daarmee gepaard gaat. Ze kunnen zich niet herinneren wanneer ze voor het laatst een ongestoorde nachtrust hebben gehad, want veel kinderen met een beperking slapen niet door, ook niet na vijftien jaar. En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle zorgen en verdriet die de beperking met zich meebrengt. Want ook dat is een enorme emotionele belasting.

Negeer de signalen van stress niet

Vaak houden ouders dit jarenlang vol. Ze groeien er langzaam in en beseffen vaak niet hoe zwaar het is om altijd ‘aan’ te staan. Totdat ze klachten krijgen: uitgeput, geen energie, niet kunnen concentreren, prikkelbaar, emotioneel, slecht slapen of pijn in rug, schouders of nek. Allemaal signalen die kunnen wijzen op stress. En die je niet moet negeren.

Herstellen van ernstige stressklachten kan maar op één manier en dat is A. de belasting sterk omlaag brengen en B voldoende rust en herstel inbouwen. Alleen naar je zorgtaak kijken is dan niet voldoende, het is ook belangrijk om te kijken naar de belasting van werk. Het gaat immers om het combineren van de zware zorgtaak met je werk. Maar de werkbelasting verminderen is voor ouders vaak een enorme worsteling. Want hun werk is niet de bron van hun stress en daarom voelt het niet ok om collega’s en werkgever te ‘belasten’ met de problemen thuis. Bovendien is werk een plek waar ze de situatie thuis even kunnen vergeten en gewaardeerd worden om hun kwaliteiten. Vaak is werk ook een van de laatste dingen die hen nog verbindt met de wereld buiten hun gezin, want van hun wekelijkse sportavondje of etentjes met vrienden hebben ze jaren geleden al afscheid genomen.

Goed combineren van werk en je zorgtaak om een burn-out te voorkomen

Ga ondanks die worsteling toch om de tafel met je leidinggevende en bespreek de mogelijkheden.  Misschien kun je het wat rustiger aan doen door taken over te dragen. Kijk ook eens naar de optie van zorg- of ouderschapsverlof. Soms is er meer nodig om goed en duurzaam te herstellen van je stressklachten en zul je je geheel of gedeeltelijk ziek moeten melden. Bespreek dat met je bedrijfsarts. Je kunt je immers niet ziekmelden van je kind, wel van je werk. En als je doorgaat op de oude voet, put je je lijf steeds verder uit. Totdat het echt niet meer gaat en je in een burn-out terecht komt. En daar is niemand bij gebaat, jij zelf niet, je kind niet en je werkgever ook niet.

P.S. Heb je last van stressklachten en kun je wel wat hulp gebruiken bij het herstel daarvan, mail me dan op info@esthervandinteren.nl. Dan maken we eens vrijblijvend kennis. Of kijk even hier.

Over Esther

Ik coach mensen met stress en burn-outklachten of gevoelens van levend verlies, werkgerelateerd of als gevolg van privéomstandigheden. Ik help je een goed evenwicht te vinden tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor anderen.

Gratis kennismaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *