Blijf via e-mail op de hoogte van nieuwe blogs

Ziek melden van je werk

Een kind met een intensieve zorgvraag is geen reden om je ziek te melden van je werk. Maar je kunt wel ziek worden van de chronische overbelasting die die intensieve zorg met zich meebrengt. En dan is ziek melden wél op zijn plaats.

Als je ’s avonds thuiskomt begint je tweede baan: de verzorging en begeleiding van je kind. Weekenden en vakanties zijn geen momenten om op te laden, vaak zijn ze intensiever dan een werkdag op kantoor. Vrije dagen gaan op aan therapie of aan de administratieve rompslomp die daarmee gepaard gaat. Je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst een ongestoorde nachtrust hebt gehad, want veel kinderen met een beperking slapen niet door, ook niet na vijftien jaar. En dan heb ik het nog niet eens over de zorgen en verdriet die de beperking met zich meebrengt.

Belasting drastisch omlaag

Je houdt dit al jaren vol. Je bent er langzaam ingegroeid en je weet niet beter dan altijd ‘aan’ te staan. Totdat je klachten krijgt: uitgeput, geen energie, niet kunnen concentreren, prikkelbaar, emotioneel, slecht slapen of pijn in rug, schouders of nek. Allemaal signalen die kunnen wijzen op ernstige stressklachten. En die je vertellen dat je belasting drastisch omlaag moet.

Ziekmelden van je werk is voor veel overbelaste zorgouders geen optie. Want werk is niet de bron van je stress en het voelt niet goed om collega’s en werkgever te ‘laten opdraaien’ voor de problemen thuis. Bovendien is werk een plek waar je de situatie thuis even kunt vergeten, je kwaliteiten kunt inzetten en gewaardeerd wordt.

Ziek melden van je werk

Duurzaam herstel van ernstige stressklachten begint echter met het onder ogen komen en stopzetten van de roofbouw die je op jezelf pleegt. En soms betekent dat dat je je geheel of gedeeltelijk ziek moet melden. Bespreek dat met je bedrijfsarts. Je kunt je immers niet ziek melden van je kind, wel van je werk.

En als je doorgaat op de oude voet, put je je lijf steeds verder uit. Totdat het echt niet meer gaat en je in een burn-out terecht komt. En daar is niemand bij gebaat, jij zelf niet, je kind niet en je werkgever ook niet.

Over Esther

Ik coach mensen met stress en burn-outklachten of gevoelens van levend verlies, werkgerelateerd of als gevolg van privéomstandigheden. Ik help je een goed evenwicht te vinden tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor anderen.

Gratis kennismaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *