Blijf via e-mail op de hoogte van nieuwe blogs

Aandachtsmanagement: 6 tips voor meer focus en werkplezier

Aandachtsmanagement: echte aandacht voor mensen en dingen die je belangrijk vindt. Want wat blijkt? Aandachtsmanagement is hét tegengif tegen stress en gejaagdheid. En het is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Maar je moet je brein wel een handje helpen. Pas deze zes simpele strategieën toe die je helpen je aandacht beter te richten. En ervaar meer focus én plezier in je werk. 

100.000 woorden per dag

Iemand vertelde me dat de tegenwoordige mens vóór zijn lunchpauze al evenveel prikkels binnenkrijgt als een middeleeuwse boer in zijn hele leven! Ik weet niet of het klopt en hoe ze zoiets dan onderzoeken, maar het klinkt helemaal niet zo onwaarschijnlijk. Probeer je eens voor te stellen hoe het middeleeuwse leven van zo’n boer eruit zag: hij woonde in een dorp, liep dagelijks de 300 meter van huis naar zijn akker, maakte een praatje met zijn buurman, ging op zondag naar de kerk en eens per jaar naar de kermis. Lezen kon hij niet en het duurde weken voordat belangrijk nieuws hem bereikte. Als het hem al bereikte. De kans dat hij – zoals wij – gemiddeld zo’n 100.000 woorden per dag communiceerde of evenveel tijd besteedde aan slapen als aan media, is nul.

Kortom, nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid werd ons brein zo overprikkeld als nu. En dat brein van ons is geneigd te reageren op al deze prikkels. Want bij iedere prikkel komt er een kleine dosis dopamine vrij die ervoor zorgt dat je je prettig voelt. Op de korte termijn dan hè, want op de lange termijn zorgt deze continue overprikkeling ervoor dat je aandacht oppervlakkig is en niet gericht. Dat we snel zijn afgeleid en nog sneller uitgeput.

En dat willen we niet. No, we want flow. Flow, weet je wel, dat geluksgevoel dat je ervaart als je intensief met iets bezig bent. Als je ergens helemaal in opgaat, met volle concentratie. Want het antigif tegen stress en gejaagdheid is echte aandacht voor de mensen en de dingen je belangrijk vindt. En dat is niet zo moeilijk als je denkt. Maar je moet je brein wel een handje helpen. Het toverwoord is aandachtsmanagement

Maar hoe dan, aandachtsmanagement?

Er zijn een paar simpele strategieën die je helpen je aandacht beter te richten. Komen ze:

  1. Stop met multitasking! Want multitasking bestaat helemaal niet. In werkelijkheid schakel je razendsnel van de ene activiteit naar de andere. En door al dat schakelen word je 40% minder effectief. En schijn je je prestaties terug te brengen tot het niveau van een 8-jarige. Bovendien duurt het na iedere afleiding weer 23 minuten voordat je terug bent op je oude concentratieniveau. En als je bedenkt het 15 tot 20 minuten duurt voordat je in een flow terechtkomt, is multitasking dus precies wat je niet moet doen als je het druk hebt.
  2. Timing is alles. Start jij je werkdag met het doornemen van je mails? Niet meer doen. In de ochtend is je brein nog fris en uitgerust, gebruik dat deel van je dag dus voor moeilijke taken die veel denkkracht en concentratie vragen. Besteed je eerste uur voortaan aan het grootste en belangrijkste project waar je momenteel aan werkt. En rooster je afspraken, vergaderingen en e-mails zoveel mogelijk ’s middags in.
  3. Verdeel je werktijd in grote porties. Hoe complexer de taak, hoe groter de portie ononderbroken tijd die je ervoor vrij moet maken.
  4. Zorg dat je niet in de verleiding komt. Hé, een appje, even snel kijken. Herkenbaar? Ons brein houdt van nieuwe taken, zeker als ze niet zo ingewikkeld zijn. Vindt ie veel fijner dan lang en diep nadenken. Daarom lukt het niet om een binnenkomend appje of mailtje te negeren. Zorg dus dat je niet in de verleiding komt. Zet de e-mailmelder van je computer af als je werkt aan een belangrijke klus. Hetzelfde geldt voor je telefoon. Zet hem uit en leg hem uit het zicht.
  5. De 52/17 pauzeregel. Topsporters hoef je het niet uit te leggen: inspanning afwisselen met ontspanning is het best voor je spieren. En dat is voor ons brein niet anders. Uit onderzoek blijkt dat 52 minuten gericht werken gevolgd door 17 minuten pauze de meest optimale verdeling is. En dan is het dus niet de bedoeling dat je die pauze gebruikt voor google, facebook of instagram. Nee, niksen is het devies: zo gun je brein de kans zich te herstellen. Want alleen door je gedachten de vrije loop te laten kun je alle binnengekomen informatie overwegen, erover nadenken en het verwerken.
  6. And last but not least: slaap voldoende! Voldoende slapen bevordert je concentratie en reactiesnelheid. Na een nacht goed slapen ben je veel beter bestand tegen stresssituaties, sta je positiever in het leven, ben je besluitvaardiger, productiever en creatiever. Kortom, slaap is onontbeerlijk.

Coaching

En, zeg eens. Hoe zit dat met jou? Waar wil jij je aandacht op richten? Van welke dingen word je blij? Waar wil jij je energie in steken? En waarin niet? Allemaal keuzes. Als je wel wat hulp kunt gebruiken bij je eigen aandachtsmanagement, mail me dan. Dan maken we eens vrijblijvend kennis. Of kijk even hier.

Liever een boek? Dan kan ik je Nooit meer te druk van Tony Crabbe en/of Mentaal Kapitaal van Elke Geraerts aanbevelen.

Over Esther

Ik coach mensen met stress en burn-outklachten of gevoelens van levend verlies, werkgerelateerd of als gevolg van privéomstandigheden. Ik help je een goed evenwicht te vinden tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor anderen.

Gratis kennismaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *