Blijf via e-mail op de hoogte van nieuwe blogs

Taak erbij? Andere taak eraf!

Een simpel adagium om stress te voorkomen. Het idee erachter is dat er balans moet zijn tussen inspanning aan de ene kant en herstel aan de andere. Als je er een taak bij krijgt, bijvoorbeeld omdat je ouder bent van een kind met gedragsproblemen, neemt de inspanning toe. De hoeveelheid herstel zou in dezelfde mate toe moeten nemen om weer in balans te komen. Maar daar zit een grens aan natuurlijk, al is het maar omdat er slechts 24 uur in een dag zitten. Als je op de lange termijn gezond wilt blijven, zul je dus keuzes moeten maken: welke taak gaat eraf?

En daar wringt het, welke taak gaat eraf. Want niets is zo moeilijk om dingen los te laten. Ik herken het bij mezelf en zie het in mijn praktijk. Jonge ouders van kinderen met gedragsproblemen die ook werken, sporten, een huishouden runnen, vrijwilligerswerk doen, zorgen voor een zieke ouder, zichzelf blijven ontwikkelen, uitgaan en een sociaal leven onderhouden. Zoals zoveel andere jonge ouders het ook doen.

Maar met een belangrijk verschil. In een ‘normale’ situatie zijn de avonden, weekenden en vakanties tijd om een beetje te lummelen, op te laden en dus te herstellen van de inspanningen van je dag. Maar als je kind gedragsproblemen heeft dan is thuis meestal niet een plek om op te laden, dan is thuis juist de plek waar je aan de bak moet. Of zoals een van mijn cliënten het zegt: ‘als ik ’s avonds thuis kom uit mijn werk en ik stap de voordeur binnen, dan begint mijn tweede baan.”

Continu ‘aan’

Voor ouders van kinderen met gedragsproblemen is thuis een plek waar je continu ‘aan’ staat. Waar je steeds bedacht bent op signalen die een mogelijke crisis voorspellen. De plek waar je tot ’s avonds laat in de weer bent om je kind rustig in slaap te krijgen.  Waar je na een drukke werkdag niet even lekker in bad gaat, omdat je bang bent dat beneden de boel wordt afgebroken.

Nee, niet af en toe. Structureel!

Als de avonden, weekenden en vakanties niet de momenten zijn om op te laden en te herstellen, waar en hoe doe je dat dan wel? Want om op langere termijn gezond te blijven heb je dat echt nodig: tijd en ruimte om op te laden. Niet door af en toe een dag vrij te nemen en naar de sauna te gaan, nee je hebt structureel ruimte nodig om te herstellen.

Wat ga ik niet meer doen?

Om structureel tijd en ruimte te creëren om op te laden en te herstellen, moet je keuzes maken. Want het hebben van een kind met gedragsproblemen betekent een zware taak erbij. Dus denk eens na, welke taak of taken gaan eraf? Wat ga je niet meer doen? Of wat ga je anders doen? Waar wil je een stap terug doen? Wat wil je opgeven? Op welk vlak wil je hulp vragen en aan wie? Wat wil en kan je delegeren? Aan wie kan je taken uitbesteden? Kant en klare adviezen kan ik je niet geven. Je moet je eigen keuzes maken, die passen bij jou en jouw gezin.

En wat ga ik juist wel doen?

Het lijkt tegenstrijdig, maar voordat je kiest wat je niet meer gaat doen, is het belangrijk om eerst na te denken over wat je nou juist wél wilt. Wat vind je belangrijk in je leven? Hoe wil je je tijd op deze planeet doorbrengen? Wat voor iemand wil je zijn? Waar wil je je aandacht aan besteden? Hoe wil je je voelen? Welke sterke kanten en kwaliteiten wil je verder ontwikkelen? Kortom, wat zijn jouw waarden op het gebied van werk, opleiding, relaties, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling en vrije tijd. Om daar achter te komen heb je verder niets nodig behalve wat onverdeelde aandacht voor jezelf. Hup, ga naar buiten en ga eens een stuk lopen met deze vraag in je gedachten. Of zoek een rustig plekje en ga eens even zitten. Doe je ogen dicht en laat je gedachten de vrije loop.

Coaching

En, zeg eens. Hoe zit dat met jou? Wat vind jij écht belangrijk? Waar wil jij je aandacht op richten? En waar ga je mee stoppen? Allemaal keuzes. Als je daar wel wat hulp bij kunt gebruiken, mail me dan. Dan maken we eens vrijblijvend kennis. Of kijk even hier.

Over Esther

Ik coach mensen met stress en burn-outklachten, werkgerelateerd of als gevolg van privéomstandigheden. Ik help je een goed evenwicht te vinden tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor anderen.

Gratis kennismaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *