“Ik durf mijn werkgever niet te vragen om hulp, want mijn stress komt niet door mijn werk maar door mijn thuissituatie.”
Bij overspannen of burn-out denken we al gauw aan werkstress. Maar wist je dat stressgerelateerd verzuim veel vaker wordt veroorzaakt door privéproblemen dan door werkbelasting? Slechts in 6% van het verzuim met de diagnoses spanning, overspanning of burn-out is de oorzaak vrijwel volledig werkgerelateerd. In 39% van de gevallen speelt werkdruk nauwelijks een rol, maar gaat het om privéproblemen zoals het overlijden van een dierbare, een scheiding, intensieve mantelzorg of ziekte binnen het gezin (bron Arbo unie).
Dit soort ingrijpende omstandigheden hebben veel impact op de mentale en fysieke gezondheid van mensen. En ook al spelen deze problemen zich af buiten de werkvloer, ze vertalen zich vaak wel in verzuim óp de werkvloer. Dit vraagt om aandacht, van jou en van je werkgever. Want het op tijd signaleren van stressfactoren en een proactieve aanpak kan verzuim voorkomen of verminderen.
Wat kun je zelf doen?
- Communiceer openlijk: Praat met je leidinggevende, bedrijfsarts en/of HR over je situatie en zoek samen naar oplossingen.
- Vraag om flexibiliteit: Als je persoonlijke omstandigheden veel van je vragen, vraag dan om flexibele werkuren of een aangepaste werkbelasting.
- Zoek professionele hulp: Overweeg het inschakelen van een coach, therapeut of andere zorgverlener om je te ondersteunen in moeilijke tijden. De meeste werkgevers hebben een budget voor duurzame inzetbaarheid of verzuimpreventie. Zeker wanneer je te maken hebt met (dreigende) burn-out, langdurig ziekteverzuim of een re-integratietraject werken organisaties graag mee in het kader van Wet verbetering poortwachter.
- And last but not least: Zorg goed voor jezelf: Probeer gezonde gewoonten te behouden, zoals regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en een gezond dieet.
Wat kan je werkgever doen?
- Creëer een open en veilige cultuur: Zorg ervoor dat medewerkers zich op hun gemak voelen om persoonlijke problemen te delen.
- Bied flexibele werkoplossingen aan: Denk aan aangepaste werktijden of tijdelijke vermindering van werkdruk.
- Verstrek toegang tot professionele ondersteuning: Dit kan bijvoorbeeld via bedrijfsmaatschappelijk werk of coaching.