Blijf via e-mail op de hoogte van nieuwe blogs

Loslaten en keuzes maken in tijden van corona

Hoe gaat het met je tijdens deze corona-crisis? Trek je het nog een beetje? Ik vind het lastig, dit thuiszitten met zijn allen en weinig ruimte – letterlijk en figuurlijk- voor mezelf. En dat wordt nog eens versterkt door alles wat ik voorbij zie komen in de media.

Heb je ze ook gezien? Die berichten met tips over hoe je deze periode thuis doorbrengt met je kinderen? Op LinkedIn zag ik een prachtig getekende dagplanning voorbijkomen, met blokken voor schoolwerk, alleen spelen, samen spelen, naar buiten en creatief bezig zijn. Ik zag filmpjes van vader en moeder rustig aan het werk en de kinderen op hun kamer, keurig aan hun huiswerk. Deskundigen die adviseerden om de bestaande dagstructuur zo veel mogelijk na te leven. En vooral niet te vergeten er wat leuks van te maken deze periode, opdat kinderen er later met positieve gevoelens op terug zouden kijken. Verder veel coaches en hulpverleners met een online aanbod, helemaal toegespitst op deze coronacrisis.

Oh shit, ik doe het niet goed

Het effect op mij? Oh shit, ik doe het niet goed. Waarom heb ik niet zo’n heldere dagplanning gemaakt? Juist ik, als moeder van een zoon met autisme weet toch hoe belangrijk dat is? Ik moet meer structuur aanbrengen. Ze aan hun schoolwerk zetten. Want ze zitten veel te veel te gamen. Het is geen vakantie en dit kan nog wel weken duren. Niks flexibele bedtijden, gewoon om 7.00 uur opstaan, ontbijten en om half negen aan de slag. Wel iedere dag gezamenlijk afsluiten met iets leuks. Hoe krijgen we allemaal voldoende lichaamsbeweging, bij voorkeur in de buitenlucht? En qua werk, juist nu hebben veel ouders met een kind met een ontwikkelingsprobleem last van stress. Eigenlijk zou ik nu een speciaal online programma moeten maken, juist voor deze doelgroep. En zo kan ik nog wel even doorgaan met wat er allemaal moet van mezelf.

Overtuigingen en aannames

Maar al dat moeten roept veel stress op. Niet alleen bij mij, maar ook bij de rest van mijn gezin. Met als gevolg dat het er niet gezelliger op wordt, zo met zijn vijven in één huis. Herkenbaar?

Een paar dagen geleden realiseerde ik me dat de sleutel bij mij ligt. Bij hoe ik naar deze coronacrisis kijk. Hoe ik vind dat we die moeten doorkomen. Welke ideeën ik heb over de invulling van deze weken, over dagplanningen en het aanhouden van een normale structuur. Wat ik denk over wat er van me verwacht wordt. En mijn overtuigingen over ‘hoe het hoort’. En nog belangrijker: welke keuzes ik maak op basis van deze verwachtingen, overtuigingen en aannames. Want van wie moeten de kinderen eigenlijk op tijd naar bed en om half negen stipt beginnen met hun schoolwerk? Is het een ramp als ze de hele dag in hun pyjama lopen? Komen we deze periode alleen gezond door als we iedere dag minimaal een half uur buiten doorbrengen?

Loslaten en bewuste keuzes maken

Ik ben eens goed gaan kijken naar mijn overtuigingen en aannames. En heb samen met mijn man én de kinderen gekeken naar wat écht belangrijk voor ons is. En we hebben besloten dat we het bewust anders aan gaan pakken. Want voor ons is het belangrijk dat we deze periode een beetje ontspannen doorkomen. Zonder al te veel ruzies en conflicten. We – ja, de kinderen zelf ook – vinden het belangrijk dat het schoolwerk afkomt, maar het maakt ons niet zoveel uit wanneer ze het maken. En of ze dat al dan niet in hun pyjama doen. Ook mogen ze later naar bed en een beetje uitslapen. Dat schijnt trouwens heel gezond te zijn voor het puberbrein. En ook gamen mogen ze naar hartenlust, het is ten slotte een van de weinige manieren om contact te houden met hun vrienden.

Coaching

En, zeg eens. Hoe zit dat met jouw overtuigingen en aannames? Wat moet jij allemaal van jezelf? Kijk er eens goed naar. Want pas als je heel eerlijk bent naar jezelf en snapt dat jouw manier van kijken je keuzes beïnvloedt, kun je de deze periode bewust anders aanpakken. Dan kies je voor wat écht belangrijk voor je is en laat je andere dingen los. En dan voelt deze corona-crisis ineens heel anders.

Als je daar wel wat hulp bij kunt gebruiken, mail me dan. Dan maken we eens vrijblijvend kennis. Of kijk even hier.

Over Esther

Ik coach mensen met stress en burn-outklachten, werkgerelateerd of als gevolg van privéomstandigheden. Ik help je een goed evenwicht te vinden tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor anderen.

Gratis kennismaken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *