Blijf via e-mail op de hoogte van nieuwe blogs

The most wonderful time of the year?

Oh, die heerlijke decembermaand met Sinterklaas, Kerstmis en Oud & Nieuw. Lekker binnen onder de kerstboom, bij de kachel en de kaarsjes aan. Gezellig met al je vrienden en familie, lekker eten, drinken en spelletjes doen.

Decembermaand is topsport

Een heerlijke decembermaand? Nou dit ervaar je waarschijnlijk niet als je een kind hebt met autisme. Tenminste meestal niet. Denk maar aan die spanning met Sinterklaas. Door bijvoorbeeld die cadeautjes in je schoen waarvan je niet weet wat je krijgt. En als je een beetje pech hebt, komt die enge man met zijn pieten ook nog op school.

Vervolgens staat er met kerstmis ineens een boom in je huis. En moet je ook nog aan het kerstontbijt, -lunch of -diner met je klasgenoten. Op eerste kerstdag eet je bij je ene opa en oma en tweede kerstdag plots bij de andere. Daar moet je netjes blijven zitten totdat iedereen zijn eten op heeft. Terwijl je continu prikkels voelt door alle geluiden om je heen. Door al die gesprekken en mensen om je heen.

En dan denk je het gehad te hebben, maar dan komt Oud en Nieuw nog. Harde knallen, tot 12 uur opblijven en ineens is het niet meer 2019 maar 2020.

Als je wel eens zo’n filmpje hebt gezien over hoe je de wereld ervaart als je autisme hebt, dan snap je dat de decembermaand topsport is.

Hoe hoog leg jij de lat?

Het is dus niet gek dat veel gezinnen helemaal niet uitkijken naar die ‘most wonderful time of the year’. Want december roept vooral veel spanning op en niet alleen bij kinderen met autisme zelf, maar ook bij hun ouders, broers en zussen.

Het goede nieuws is: je kunt iets doen aan de spanning die de feestmaand oproept. En dat begint allereerst bij jou als ouder. Hoe jij naar die feestdagen kijkt. En hoe jij vindt dat je die moet vieren. Welke ideeën je hebt over de invulling van de kerstdagen, de goede tafelmanieren en het meedoen aan de kerstviering op school. Wat jij denkt wat er van je verwacht wordt. En jouw overtuigingen over ‘hoe het hoort’. Wellicht nog wel belangrijker welke keuzes je vervolgens maakt op basis van deze zogenaamde verwachtingen.

Kijk eens goed naar jouw overtuigingen en aannames. Van wie moeten je kinderen aan tafel blijven zitten totdat iedereen uitgegeten is? Is het een ramp als je kind niet meedoet aan de kerstviering op school? Is Oud en Nieuw vieren alleen leuk met die grote vriendenclub inclusief alle kinderen?

Loslaten en bewuste keuzes

Pas als je heel eerlijk bent naar jezelf en snapt dat jouw manier van kijken je keuzes beïnvloedt, kun je de decembermaand bewust anders aanpakken. Dan kies je voor wat écht belangrijk voor jullie is. En laat je andere dingen los. Dan voelt die decembermaand ineens heel anders. Niet alleen voor jou en je kind, maar iedereen in je gezin.

En dan nog iets. Als ik je nu vraag: is het oké dat december spanning oproept bij je kind? Dat je kind soms overprikkeld raakt, onredelijk is of een driftbui krijgt? Dat de decembermaand in jullie gezin niet altijd the most wonderful time of the year is? Wat is dan je antwoord?

Voor iedereen is het antwoord anders. Voor mij persoonlijk helpt een tekst uit de 12e eeuw me mijn antwoorden te vinden. Hij is van Franciscus van Assisi. Ik wil hem graag met je delen en hoop dat hij jou ook inspireert.

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen.
Geef me de kracht om te accepteren wat ik niet kan veranderen.
Geef me de wijsheid om het verschil tussen beide te zien.

Herken jij deze situatie?

Speciaal voor ouders van kinderen met gedragsproblemen heb ik een online programma gemaakt met videolessen, oefeningen en geleide meditaties. Je leert wat je kunt doen om spanning te verminderen, hoe je effectiever om kunt gaan met je emoties en hoe je rustig blijft in stressvolle situaties.  Klik hier voor een gratis voorproefje.

Over Esther

Ik coach mensen met stress en burn-outklachten of gevoelens van levend verlies, werkgerelateerd of als gevolg van privéomstandigheden. Ik help je een goed evenwicht te vinden tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor anderen.

Gratis kennismaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *